2016-04-21

Reparation

Best-digital-DMMs-9Felsökning är det första vi gör när vi tar in ett batteri för lagning oavsett vad som är fel. För att kunna göra detta behövs också laddaren för att försäkra oss om att det är just batteriet det är fel på. Vi har kostnadsfri undersökning/felsökning* av batterier. Du får reda på exakt vad som är fel, hur batteriet är uppbyggt, hur många celler som finns i, vilken kemi som används etc utan att betala en krona. Dock gör vi inte kapacitetstest då detta är mycket tidkrävande. Batterier som vi vet är defekt producerade (som t.ex. Off Cource) eller med planerat åldrande (Biltema) så gör vi ingen avancerad felsökning.


Hur länge håller ett batteri?

Om du haft batteriet i mer än 2 år så är det i  9 fall av 10 dock batteriernas celler som börjar bli slitna. Om det används mer än 300 gånger eller legat oanvänt en längre tid kan samma problem uppstå. Sedan vet man inte hur länge batteriet legat och väntat från att det har tillverkats tills att du börjar använda det. Köper du en begagnad elcykel kan du räkna med att batteriet behöver bytas.

Kan man laga batterier?
I vissa fall är det en cell som är svagare än de andra och som antingen har lägre volt eller kapacitet och för att skydda denna cell stänger batteriets skyddssystem (BMS) av i förtid. Är detta fallet så kan man ladda denna cell separat eller byta ut den. Tyvärr så är detta sällan fallet utan man byter därför alltid alla celler. Celler som är slitna går dock inte att göra så mycket åt annat än att återvinna eller återanvända.

Reparationstid
Reparationstid varierar kraftigt men är vanligen ca 1-2 veckor. Under högsäsong, april, maj, juni samt september, oktober, november kan det dröja längre medan det annars går snabbare.

*Felsökning är gratis om syftet är att renovera batteriet. Om felsökning görs i garantisyfte kostar det ca 500 kr. Om vi kan behålla det gamla batteriet så kan du dock få rabatt. Du får också en skriftligt utlåtande som du har lämna till din motpart.