Våra celler

Den minsta enheten i ett batteripack är en cell. De sätts ihop i serie och parallellt för få rätt spänning och kapacitet. I ett 36V batteri sitter det ofta 10 block i serie med 4 celler i varje block dvs 40 celler. Vilka celler man väljer beror på vilken kapacitet man får. Våra favoriter är Panasonic PF (bästa pris) och Sanyo GA (Högst kapacitet). Bägge använder NCR kemin som är utvecklad av Panasonic och sitter i de flesta Tesla batterier och mängder av andra produkter. Enligt oss har denna kemi högsta säkert, längst livslängd och dessutom till ett rimligt pris.

Panasonic NCR18650PF
2900mAh (207 Wh/kg)
max 10A
Tillverkas i Japan

Våra favorit då den erbjuder hög kapacitet och hög urladdning till ett riktigt bra pris. Den klarar kyla riktigt bra och har en lång livslängd.

Sanyo NCR18650GA
3500mAh (224 Wh/kg)
max 10A
Tillverkas i Japan

Marknadens mest energitäta 18650 cell sedan den kom ca 2015. Klår både Sony, LG och Samsung i kapacitet. Kemin är troligen identisk med Panasonic NCR18650A (som snabbt försvann från marknaden 2014). Våran teori är att Tesla köpte hela produktionen av denna celler och Panasonic fick därför bygga om en av Sanyos fabriker (som de äger) till att tillverka NCR18650GA för resten av marknaden. Efterfrågan på denna cell är fortfarande så hög så Sanyo har byggt en ny fabrik i kina som även tillverkar denna. Vi använder dock endast den version som tillverkas i deras fabrik i Japan.

Vilken cells ska man välja? Panasonic PF är överlägset i pris och det är denna vi försöker använda så ofta det går. Sanyo GA kostar 50% mer per cell så den använder vi främst i “trånga” batterier som t.ex promovec eller när man vill uppgradera till max även om det kostar lite extra.

LG M50 INR21700?

Vi har även en mindre mängd celler i det nya formatet 21700 som kommer dominera marknaden om några år. Just nu är det LG som leder som har celler på 5000mAh. Priserna är fortfarande något över Sanyo GA så dessa används främst till kunder som vill uppgradera till max. Dessa alternativ finns inte i våra prislistor utan det måste man fråga speciellt efter. Vi ha hittills uppgraderat Giant batterier till 25Ah och kommer troligen kunna uppgradera Ecoride till 25ah. Fråga om just ditt batteri klarar 20700 celler så tar vi fram ett pris om det är möjligt.