2016-04-22

Batteriskolan

Elcykelns framväxt
Eldrivna cyklar har funnits i över 100 år men blev populära kommersiellt först på 1980-talet. Runt år 2000 hade elcyklar och elscooters en del framgångar, främst i USA, men då fanns ännu inte billiga lithiumbatterier tillgängliga utan de flesta hade tunga blybatterier eller NiMH/NiCd. NiCad och NiMH satt t.ex. i tidiga Segway men 2006 bytte de till lithium i alla modeller. År 2009 var dock första gången vi kunde se många kommersiella elcyklar i Sverige. Lifebike var bland de första rena elcykel-märkena och idag säljs det runt elcyklar från ca 100 olika märken i Sverige. De alla har gemensamt är att de har lithiumbatterier.

Lithium-Ion battery
Batterier finns i två grupper, primära som är engångsbatterier (t.ex. alkaliska) samt sekundära batterier som tål att återupplevas. Ett lithiumbatteri är egentligen namnet på ett engångsbatteri innehållandes lithium och rätt ord för återuppladdningbara lithionbatterier är Lithium-Ion eller Lithium-Jon på svenska. Alla lithiumbatterier använder lithium som elektrolyt men sedan finns det en stor variation kring vilka ämnen som används som Anon och Katod.

Lithium-Ion kemi
En av de första kemiska sammansättningar som användes runt år 2010 satt i de flesta mobiltelefoner och laptops och kallades helt enkelt bara Lithium-Ion eftersom det inte fanns så mycket andra kemiska sammansättningar vid den tidpunkten. Samsungs ICR celler är ett bra exempel på dessa. Dessa är dock oftast av den kemin LCO, Lithium, Cobalt Oxide (LiCoO2). LIFEPO4 hade stora framgångar 2011-2014  som då hade tre gånger längre livslängd än föregående celler. Dock var de dyrare och kunde enbart lagra ungefär hälften av kapaciteten vilket har gjort att de idag är på väg att försvinna.

Det finns ingen annan bransch där det läggs ner lika mycket pengar på forskning som just batterikemi, och exakt vad det är i cellerna är det bara tillverkarna själva som vet. NMC och LMO batterier med manganese är också på tapeten då de används i elbilar. NCA (nickel cobalt aluminum) är dock den stora kemin det pratas om nu.